BAŞARININ ANAHTARI : RİTÜEL



BAŞARININ ANAHTARI : RİTÜEL











Bir çoğumuz günün bize yetmediğinden, planladığımız işleri yerine getirememekten, enerjimizin bizi gün sonuna kadar götürmediğinden hayıflanıp duruyoruz. Bu durumdan kurtulmak için takviye gıdalar, vitaminler ilk aklımıza gelen şeyler oluyor. Bu yöntemlerden hiçbiri verimliliği arttıran çözümler değil. Sizlere burada klasik meditasyonun gücü konulu bir yazı yazmıyorum, işin püf noktasından yani ayinlerden bahsedeceğim. 


Ritüelin kelime anlamı ayindir. kökeni fransızcadan gelen bu kelimeyi biraz araştırdığımda kişilere has rutinleşen bir takım özellikleri karşıladığını fark ettim bunu sizlerle paylaşmaktan geri kalmak istemedim. 
Hayatlarımızın başkalaşım ve farklılaşma serüveninde monotonlaşan şeyleri her ne kadar sevmesem de gün için de bize bir şeylere başlama motivasyonu sağlayan alışkanlıklarımızın önemi hayat kurtaran cinste. Özellikle bu tip alışkanlıklar başarımız üzerinde de oldukça etkili. Ben bu konu hakkında kafa yorarken yaptığım araştırmalar sonucunda hepimizin tanıdığı başarılı insanların alışkanlıkları dikkatimi çekti. 


 Bill Gates ( Microsoft )

Her sabah uyandığında bir saat koşu bandında antrenman yapıyor.

Mark Zuckerberg ( Facebook )

Tüm gece çalışmadıysa sabah 08.00`da güne başlıyor.

Elon Musk ( SpaceX, Tesla Motors )

Günde bir ya da iki defa koşu bandında ya da ağırlık çalışarak egzersiz yapıyor. 



Bunlar gibi bir çok insanın ritüellerinden söz edilebilir. Ama önceliğimiz hepimizin bir güne kutsalmışcasına başlayabilmesi, biraz da bizden söz edelim. Başarımızı etkileyen en önemli faktör gün içinde hayli değişken duygularımız. Kimimizin yaşı gereği kimimizin karakteri bir saati bir saatine uymaz insanlarız. Bu durum gün içerisinde verimliliğimizin düşmesine, planlarımızın aksamasına biriken işlerimizin ise kaygı seviyemizi arttırmasına yol açmakta. Düşünmeye işe koyulmaktan daha fazla vakit ayırmamız da verimliliğimizi azaltan etkenlerden. Bunlar benim senin kısacası herkesin aklına gelebilecek etkenler, listeyi uzatabildikçe uzatırız ama amacımız bildiğimiz yerine öğrenip uygulamamız gereken kısımlara odaklanmak. 
Başarılı statüsüne koyduğumuz bu insanları bizlerden görülmez ama keskin çizgilerle ayıran şey yoğun ve stresli bir güne başlamadan önce, günün içerisinde veya sonrasında iç motivasyonunu dengelemek için bireysel metodlara başvurması. İşte ben bu metodları, ritüel olarak adlandırmaktan keyif alıyorum. Sizlere bir kaç ritüel önerisinde bulunacağım ama unutmayın ritüeller kişiden kişiye değişebilir, asıl olan her gün yapılması ve benimsenebilecek kolaylıkta olmasıdır. 


  • Güne bir fincan kahveyle başlamak 
Kahve gün başlarken veya gün içinde konsantrasyon sağlamada en güzel yardımcınız olacaktır.




  • Güne başlamadan bir yapılacaklar listesi hazırlamak
Gün içerisinde yapılacakları taslak halinde görme olanağı sağlamasının yanı sıra günün yoğunluğunu hafifletir.




  • Müzik dinlemek
Enerjimizi arttırmak  için listemizde muhakkak bulunması gereken bir madde. ( seçtiğiniz müzik arabeskse aynı şeyi söyleyemeyeceğim) 😅




  • Duş almak
Hem uykunun sersemliğini atmak için birebir bir ritüel olacaktır, hem de güzel kokmak güne başlama hevesinizi arttıracaktır. 😏 





  • Ortamınızı toparlamak
Güne bir şeyleri düzenleyerek başlamak zihninize artık uyanması gerektiğini çağrıştırır.






  • Varsa bitki veya hayvanınızla ilgilenmek 
Bu listenin en güzel maddesi bu olmalı. Hayvan veya bitkinizle uğraşmak sizleri sadece ayıtmakla kalmaz, sorumluluk duygunuzu uyandırıp serotonin hormonunu salgılamanızı sağlar.





  •  Kendinize gün içerisinde neden aktif olmanız gerektiğini hatılatmak
Bu madde yaşamak için sebebim yok gün için mi olucak ?Diyenleriniz için geçerli değil. 😌





  • İlginizi çeken başlıklar altında yazılar okumak
Aman dikkat ! Sizi uyandırmaktan önce bilincinizi açan bu yöntem pijamalarınızla işe gitmenize sebep olabilir . 😇





  • Mümkün olduğunca erken uyanmak
Bu maddeyi sevmeyeceğinizi tahmin edebiliyorum ama sizde biraz araştırırsanız başarılı insanların ortak noktalarında işe gitmeden bir kaç saat önce uyandığını görüceksiniz. 






  • Gülmek ve daha çok gülmek...


Esenlikle kalın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kelebek Etkimiz Mandela

Kendime Dair

Milenyumda İnecek Var

Yeni Yılda Sen

Geçmişten Gelen Yirmiler

Motivasyonun Önemi

Beş Planlama Tavsiyesi

Yaşamak mı? Yaşlanmak mı?

Yaşandıkça Yaşamayanlar