Beş Planlama Tavsiyesi



Beş Planlama Tavsiyesi




Yeni bir şeye adım atarken önceliğimiz her zaman başlangıçlardır. 
Hayatlarımızın hatrı sayılır bir kısmını düzen sağlamak için plan, program yapıp çok azını yerine getirmekle geçiriyoruz . Yapılan programların başarısız oluşu iç disiplinimizi negatif etkilediği kadar yapabilirlik inancımızı da bir o kadar düşürmekte. Hayat kalitemiz için önemli olan bu programların başarısını arttırmak için sizleri sıkmadan  beş kısa tavsiyede bulunacağım keyifle okumanız ümidiyle...



1. ADIM 

Ajandalarımızı bir yıl içerisinde yapılacaklar gibi iç karartıcı bir düzenlemedense bu gün yapılacaklar / bu hafta yapılacaklar / bu ay yapılacaklar gibi üç ana başlıkta kategorize edelim.  Bu şekilde hayatın medcezirine kapılsak bile programımızda büyük aksaklıklar olmayacaktır. 












2.ADIM

Hayat kalitemizi arttırmayı sadece yazılı programlara dayatmak yerine iç disiplinimizi geliştirmek için net çizgiler belirleyip bunlara sadık kalmakla işe koyuluyoruz. Her gün aynı saatte kahvaltı yapmak, gün içinde 5-10 sayfa kitap okumak gibi küçük disiplin planlarını hayata geçiriyoruz. 







 



3.ADIM 

Doğamız gereği atalete ( tembellik) oldukça yatkınız. Diğer canlılar gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamanın dışında kalan zaman dilimlerini yine  bizleri diğer canlılardan ayıran bilincimiz ve sorumluluk duygumuzla şekillendiriyoruz.

 Bazılarımız ise ( bknz. ben) bir günü aşacak kadar yoğun programlar yapıp gözümüzde dağ gibi büyüyen bir listeyi karşımızda görünce yorgana bir dürüm edasıyla sarılıp tüm günü orada geçirmeyi tercih ediyor. 😒  Bunun için kişisel bir önerim yok ama çoğu yerde okuduğum ve denediğimde işe yaradığını fark ettiğim bir yöntemden bahsedeyim : en zor işleri günün en erken saatlerine almak. Böylelikle " Peeh,en zorunu zaten yaptım diğerleri ne ki? " gibisinden alaylı cümlelerle diğer işler için kendinizi motive edebilirsiniz. 💁






4.ADIM

Bu maddemiz de gün içinde kendisi küçük ama işlevi büyük bir adım. Ceza- ödül sistemi en iyi yöntemlerimden biridir. Üstelik en az, yaptığımız programlarda bitirdiğimiz işlere tik atmak kadar keyif verici. 😌 
Yoğun günlerde programımızı sabah/ öğle / akşam olmak üzere üçe bölelim. Her bölme için sıralanan işler bitmişse güzel bir kahve, bir bölüm dizi ( 40-60 dakika arası bölümden oluşan diziler, öyle 2.30 saatlik dizi izlemek gibi bir uyanıklık yapmayın ) veya minik bir atıştırmalıkla yapabilirlik direncimizi arttırabiliriz. Ceza sistemini soracak olursanız  " harakiri " en iyi seçenek. 😇 






5.ADIM 

Gel gelelim beşinci ve son adımımıza. Tarihler programlarımızın ana hatlarını belirlemede büyük önem taşır. Beyaz sayfalara hayatlarımızı mevcut durumundan daha iyi standartlara çıkartabilmek için başlıklardan da önce yazılan tarihlerden bahsediyorum, hevesle attığımız o güzelim başlangıç tarihlerine gösterdiğimiz önemi bitiş tarihlerine göstermiyoruz. Bana kalırsa programların hüsranla sonuçlanmasının en büyük nedeni de bu.

 Bir şeylerin başlangıcı aslında geçtiği süreçlerden ve en önemlisi bitişinden önemli değildir, bitişler her zaman akılda kalıcıdır. Hatırlasana okula başladığın o ilk hevesin nasıl da uçup gitti aklından ama mezuniyet törenlerin hala samimi ortamlarında anlatılan anılarından biri. 

Bu nedenle ister haftalık olsun ister aylık, başlangıçlar kadar kesin bitiş tarihleriniz de programlarınızda olsun. Böylelikle hem yepyeni bir başlangıç için bir öncekinin bitmesi şartı hem de başlangıç ile bitiş arasındaki o net çizgi de düzen bozmadan yürümeniz için iyi bir sebebiniz olacaktır.  





Yorumlar

Unknown dedi ki…
Başarılarınızın devamını dilerim Signora Nera.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kelebek Etkimiz Mandela

Kendime Dair

Milenyumda İnecek Var

Yeni Yılda Sen

Geçmişten Gelen Yirmiler

Motivasyonun Önemi

Yaşamak mı? Yaşlanmak mı?

BAŞARININ ANAHTARI : RİTÜEL

Yaşandıkça Yaşamayanlar